Åreknuder operation

Operation

Operation med stripping er den bedst dokumenterede behandling af åreknuder.

Operation for åreknuder foregår i reglen ambulant og bedst i lokalbedøvelse. Lokalbedøvelse er den mest skånsomme form for bedøvelse og alle åreknuder kan behandles i lokalbedøvelse, hvis man anvender den rigtige teknik. Det bløder bl.a. mindre når operationen foregår i lokalbedøvelse og derved bliver de forbigående blå mærker mindre. Mange undersøgelser tyder på, at lokalbedøvelse mindsker behovet for sygemelding sammenlignet med operation i fuld narkose. Før operationen, kan man godt få smertestillende og beroligende medicin, så man “døser” undervejs.

På Åreknudeklinikkerne har vi udviklet en særlig teknik til lokalbedøvelse. Bedøvelsen lægges meget præcist med hjælp af ultralyd, hvorved selve operationen bliver smertefri.

Operationen går ud på at fjerne samtlige vener med defekte klapper, samtidig med at man fjerner alle synlige åreknuder. Selve operationen varer ca. 45 min.

Der vil ofte blive lagt et ca. 4 cm langt snit i lysken. Dette snit lukkes med indvendige tråde og efterlader ikke ar. Hovedparten af åreknuderne fjernes derefter gennem multiple, 1,5 mm store “mikrosnit” der ikke behøver at sys og heller ikke efterlader ar.

Hvis den store overfladiske vene på låret (magna) er defekt, er det mest hensigtsmæssigt at trække den ud fra lysken til knæet. Det holder bedst og giver mindre risiko for, at åreknuderne kommer igen. Stripping anvendes således på karkirurgiske specialafdelinger over hele verden. Venen kan også fjernes med Vnus Closure, laser eller skum gennem en kanyle (se nedenfor)

Af og til er venen på bagsiden af benet (parva) involveret i åreknuderne, og i disse tilfælde vil man lægge et ca. 3 cm langt snit i knæhasen. Også denne vene kan fjernes med Vnus Closure, laser eller skum. Operation i knæhasen kræver særlig karkirurgisk erfaring, og foretages rutinemæssigt på Åreknudeklinikkerne.

Efter operationen

Ved operationens afslutning får man en støtteforbinding som skal sidde i 2 dage. Herefter kan man fjerne den og tage brusebad. Man behøver ikke herefter at have plaster på sårene. Man bør derefter anvende en støttestrømpe om dagen i 2 – 4 uger for at fremme helingen og undgå tendens til hævelse ved anklerne.

Man kan i efterforløbet gøre hvad man har lyst til, men der vil være nogen ømhed i benet og i lysken i nogle dage.

Ved smerter og ømhed kan man tage milde smertestillende tabletter f.eks. Paracetamol eller Ibuprofen.

Det er helt normalt at der vil være blå mærker og blodansamlinger på benene efter en operation. De forsvinder i løbet af 2 – 3 uger.

Man vil kunne genoptage helt normal aktivitet, inklusiv sport, efter et par uger. Nogle vil have behov for sygemelding en uges tid, andre vil ikke.